Талисман
ФОРУМ КАМИНИ • Виж темата - Малко известни Гугъл комади за търсене


ФОРУМ КАМИНИ

форум за камини и нещата наоколо
Дата и час: Януари 22nd, 2019, 7:55 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часаstan

ars


Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Декември 4th, 2012, 11:08 am 
Site Admin

Регистриран на: Ноември 4th, 2011, 8:45 pm
Мнения: 682
“” – търсене на точен словоред (фраза). Ще бъдат пропуснати резултати, ако между търсените думи има дори един знак повече.

site: – команди site:blog.chiliev.com ще търси думата “команди” в сайта blog.chiliev.com.
Можете да определите само домейна по който да се филтрират резултатите, например: команди site: .com. Това търсене би върнало откритите резултати само в сайтове, с домейн .com
Не трябва да има интервал между site: и условието (команди site:_blog.chiliev.com)
site:blog.chiliev.com - това ще ви върне броят индексирани страници от съответния сайт.

+ - В търсенията се използва речник от синоними и резултатите често може да са твърде много и прекалено разнообразни. За да укажете че искате да се търси точно и само тази дума то можете да поставите + пред нея, като не забравяте да оставите и интервал между знака и думата. Същия резултат може да се постигне и при търсене на думата, оградена от кавички.

- – “Минус” може да се използва по следния начин: климатик -конвекторен. В този пример google ще ви върне всички сайтове, в които има думата климатик и ще изключи от тях тези, които имат и думата конвекторен. Т.е. ще получите сайтове, в които има думата климатик и няма думата конвекторен. Задължително пред минуса трябва да има интервал, понеже ако няма интервал климатик-конвекторен , то минуса се счита за тире.

* – маска. Този символ може да се използва, когато търсите фраза, но някоя или част от думите може да бъде в различен вид. С поставянето на * то значи, че на това място трябва да има дума и google ще върне резултатите с различни думи на мястото на маската. Например: иван си купи * ще ви върне резултати за Иван си купи автомобил, дрехи, бонбони, стол и т.н. Тази маска работи само за цели думи, не можете да я използвате за дописване на дума.

~ – Заявка от типа: ~бягам ще ви върне страници съдържащи освен посочената дума, така и нейни синоними. В случая – бягам, тичам, маратон, спринт, надбягване и т.н.

.. – Чрез двете точки задавате определен интервал на цифрите в съдържанието на страницата. Това е полезно, ако търсите по цена, дата или в друг подобен интервал. Например: ролери $10..$50 Важно е в определянето на интервала да не допускате интервали.

OR – Можете да го използвате за да търсите резултати с два параметъра. Например Fiat Tipo 1992 OR 1993. Това търсене би ви върнало като резултат страници, които съдържат търсените думи Fiat Tipo и имат или 1992 или 1993 в съдържанието си. OR оператора винаги трябва да е с главни букви

allinanchor – Ако започнете заявка с allinanchor, например allinanchor:gabrovo rastaurant ще получите страници в които има линк с този текст.

allintitle - allintitle:google команди тази заявка би ви върнала всички страници, които имат в заглавието си “google команди”. Трябва да знаете, че в резултатите ще влязат само страници, които имат и двете търсени думи в заглавията си.

allintext - Със заявка allintext:google commands като резултат бихте получили всички страници, които съдържат в текста си google commands.

allinURL – allinURL:gold ring Такава заявка ще ви върне страници, които имат в url адреса си gold ring. В частност пунктуацията бива игнорирана. Може да получите страници само с едната дума, с двете думи, но не в посочения ред. Също така резултатното url може да съдържа в себе си не точно посочената дума, а използвана такава като корен.

inURL - inURL:google syntax ще ви върне като резултат страниците, които съдържат google в url адреса си и syntax в останалата част от съдържанито на сайта (включително и в url-то). Не може да има интервал между командата и думите за търсене.

intitle - intitle:google команди. Ще бъдат върнати страници, които имат google в заглавието си и команди някъде из съдържанието на страницата. Не може да има интервал между intitle и думите за търсене

cache – Показва кешираната версия на началната страница. Синтаксиса е следният cache:blog.chiliev.com. Ако включите думи за търсене cache:гугъл команди то те ще бъдат подчертани в резултатите от кеширани страници.

Link - link:www.chiliev.com Връща страниците, които имат линк (връзки) към началната страница на www.chiliev.com. Тук също не трябва да поставяте интервал между командата и условиято.

related – Страници подобни на зададената. Синтаксис: related:www.chiliev.com

info - info:www.chiliev.com – показва информация за началната страница на www.chiliev.com

define – Използването на заявка define:gallery ще върне обяснения за подадената дума, взети от различни сайтове, директории, портали и т.н. В случая за думата gallery.

FileType - Примерен синтаксис: автобиография filetype:PDF ще получите pdf файлове, които отговарят на съответната търсена дума. Можете да използвате и оператора OR за да разширите търсени типове файла. Например автобиография filetype:PDF OR filetype:DOC за файлове от тип pdf и doc.


калкулатор - За да използвате тази функция на Гугъл просто въведете задачката и натиснете enter. За използването на калкулатора не е нужна команда. Може да решавате прости и сложни задачи, функции, конвертиране и т.н. Не забравяйте, че не трябва да се използват интервали.

конвертор - Подобно на калкулатора работи и конвертора, като синтаксиса е следният: 10 мили в километри и резултата е: 10 мили = 16,09344 километра. При конвертирането можете да използвате и съкращенията на мерните единици (км, см, мм, кг и т.н.).

карти – Заявката: карта на Габрово ще ви върне картата на гр. Габрово извлечена от картите на Гугъл.Специалните символи и препинателните знаци се игнорират %&^!?{}()[]. Изключение правят $ , _ , + , #


Преди да започнете да търсите нещо – замислете се как би било написано в един сайт. Използвайте винаги най-описателните думи първи. Ако търсите ресторант в Габрово е добре като първа дума да напишете Габрово, а след това ресторант.

Ако съобразите тези условия ще спестите доста време в ровене из неправилните резултати.

_________________
Изображение
камини - http://www.zidkam.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Zidkam


Камини,Барбекю,Пещи
http://zidkam.com/


stan