Талисман
ФОРУМ КАМИНИ • Виж темата - Защо ми умират рибките - наръчник за начинаещи отровители!


ФОРУМ КАМИНИ

форум за камини и нещата наоколо
Дата и час: Март 20th, 2019, 11:53 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часаstan

ars


Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Септември 9th, 2012, 4:54 am 
Site Admin

Регистриран на: Ноември 4th, 2011, 8:45 pm
Мнения: 682
Отравяния с амоняк и нитрити


Отравянето с амоняк (NH3) е един от най-големите убийци в аквариума. То се случва най-често в нов (пуснат скоро) аквариум. Но също така може да се случи и в установен аквариум когато наведнъж са добавени много нови рибки, когато филтрацията спре поради изключено захранване или повреден филтър но също така и ако колониите нитрифициращи бактерии умрат вследствие на проведено медикаментозно лечение или рязка промяна на параметрите на водата.

Симптоми:

- Рибите дишат задъхано до повърхността на водата

- Силно зачервени или лилави хриле

- Рибите са вяли и отпуснати

- Загуба на апетит

- Рибите лежат на дъното

- Забелязват се червени жилки и язви по плавниците и тялото

Амонякът се произвежда от рибите и всички други животни, включително и от самите нас, като част от нормалния метаболизъм. Поради неговата токсичност повечето животни веднага го преобразуват в по-безвредни субстанции, обикновенно урея, и го изхвърлят с урината. Рибите прескачат тази фаза и постоянно отделят метаболитния амоняк във водата чрез специални клетки на хрилете си. В големите природни басейни той веднага се разтваря до безвредни концентрации. Но в аквариума концентрацията му може бързо да скочи до опасни нива ако постоянно не се отстранява. Това обикновенно става чрез биологичната филтрация. Допълнителни количества амоняк се получават и от разграждане на храната, изпражненията и детрита.

Отравянето с амоняк може да стане внезапно или за период от няколко дни.

Първоначално рибите се издигат на повърхността задушавайки се за въздух. Хрилете им започват да се оцветяват в наситено червено или лилаво и изглеждат като кървящи. Рибките загубват апетит и стават все по летаргични (отпуснати). В някои случаи те лежат на дъното с прибрани перки.

Ако отравянето продължи започва увреждане на тъканите което се проявява като зачервени жилки и кървящи язви по тялото и перките. Вътрешните поражения са върху мозъка, органите и централната нервна система.

Лечение:

- Понижаване на Ph под 7

- Подмяна на 25 – 50% от водата. Ако няма налична престояла вода, може да се използва прясна като се пуска силна струя във възможно по-широк съд. Да се внимава водата да е със същата температура като в аквариума.

- Използват се препарати за неутрализиране на амоняка

- Прекратява се или силно се намалява храненето за няколко дни

Ако нивото на амоняк се е покачило над 0.1мг/л трябва да се започне незабавно лечение. Понижаването на Ph ще доведе до бързо облекчение защото при Ph>7 амонякът е особено токсичен. Също така бързо ще помогне и 50% смяна на водата.

Може да са необходими няколко смени за кратък период за да се свали нивото на амоняка под 0.1 мг/л.

Ако рибките изглеждат много пострадали използването на препарати за неутрализиране на амоняка е препоръчително. Те свързват или „замаскират“ амоняка в много по-малко токсични съединения. Такива са някои фирмени препарати (например „AmmoLock“ на Aquarium Pharmaceuticals), или например Цеолита който замества амонячните молекули във водата със натриеви.

При нива на амоняка <0.1мг/л рибите са под стрес, дори и да не изглеждат в беда. Нива дори и по-ниски от това могат да бъдат фатални ако това продължи няколко дни. Тъй като амоняка е силен дразнител рибите започват да се почесват по камъните или други предмети – т.н. „flashing“. Това може лесно да доведе до грешния извод че има някакво паразитно заболяване. Затова е критично важно да се прави ежедневно тестване на водата докато съдържанието на амоняк стане почти 0 (нула). Ако нивото на амоняка е било високо продължително време не е изключено да има смъртни случаи дори и след намаляване на концентрацията му.

Превантивни мерки:

- Бавно увеличавайте населението на аквариума.

- Хранете умерено и отстранявайте неизядената храна

- Подменяйте редовно част от водата

- Редовно тествайте водата за да уловите проблемите на по ранен стадий.

Най-важно за да се избегне смъртта на рибки от амонячно отравяне е да се предотвратят скокове на съдържанието на амоняк. В нов аквариум пуснете само няколко (2-3бр.) рибки първоначално и не добавяйте никакви нови риби докато не се установи биологично равновесие. Това обикновенно става за не по-малко от 3-4 седмици. Дори и при установен аквариум никога не добавяйте много рибки наведнъж и избягвайте пренаселването.

Хранете рибите умерено. Колкото и да ви се иска не слагайте повече храна отколкото рибите могат да изядат за 5-10 минути. Почиствайте ежеседмично аквариума и отстранявайте мъртвите части от растения. Подменяйте част от водата редовно. Ако филтърът спре по някаква причина тествайте за амоняк 1 ден по-късно за да сте сигурни че колониите от нитрифициращи бактерии не са увредени.

Отравяне с нитрити (NO2-)

Описание:

Нитритното отравяне следва плътно по петите отравянето с амоняк като основен убиец на аквариумни рибки. Точно когато си мислите че проблемите ви са свършили след като сте загубили половината от рибките си след отравяне с амоняк, нитритите се повишават и излагат отново аквариума ви на риск. Всеки път когато се повиши нивото на амоняк трябва да се очаква повишение и на нитритите. За да се избегнат такива отравяния правете тестове когато пускате нов аквариум, когато добавяте нови риби, когато е имало проблеми с филтъра и след лечение на болни рибки.

Симптоми:

- Рибите дишат тежко до повърхността на водата

- Потъмнели или кафяви хриле

- Рибите стоят пред изходната дюза на филтъра

- Рибите са апатични и отпуснати

- Наблюдава се учестено дишане Нитритите (NO2-) се получават в І фаза на процеса на нитрификация когато бактериите Nitrosomonas sp. преобразуват силно токсичния амоняк в по-безвредните нитрити. Това води до повишаване на нивото на нитритите и развитието на други полезни бактерии - Nitrobacter sp. Те преобразиват нитритите в нитрати които са сравнително безопасни при нива под 30 мг/л. Ако заради това че процеса на биологична филтрация все още не е стабилизиран или пък е настъпила рязка промяна на условията в аквариума може да започне натрупване на нитрити до нива които са токсични за водните обитатели.

При отравянето с нитрити кръвта на рибите става кафява на цвят поради повишеното съдържание на метемоглобин. Метемоглобина е изменен хемоглобин които не може да пренася кислород. Това пречи на кръвта да пренася кислород и рибата може буквално да се задуши, независимо че съдържанието на кислород във водата е достатъчно. Различните видове риби понасят различна концентрация на нитритите. Някои може само да станат апатични а други да умрат внезапно без видими признаци на заболяване. Риби които са изложени продължително дори и на ниски нива на нитрити (под 0.5мг/л) страдат от увреждане на имунната система и са податливи на вторични заболявания като ихтиофтириус, червени язви и загниване на перките, както и бактериални инфекции.

Лечение:

- Прави се мащабна смяна на водата. Препоръчително е това да стане на няколко пъти за едно денонощие но на по-малки дози – до 15-20%.

- Добавя се сол във водата – препоръчително едра морска сол.

- Ограничаване на количеството на храната

- Повишава се аерацията.

Добавянето на 3 гр/л (1 равна чаена лъжичка на 1л вода) сол във водата предотвратява образуването на метемоглобин. Добавяне на сол не се препоръчва ако в аквариума има сомчета, безгръбначни и ценни растения, защото е много опасно за тези видове. Трябва да се усили аерацията за да се повиши съдържанието на кислород във водата. Трябва да се ограничи храненето и да не се добавят нови риби докато нивата на амоняк и нитрити не паднат до 0.

Превантивни мерки:

Същите като по-горе!

Трябва много да се внимава след пик на амоняка защото е много вероятно да последва и повишение на нитритите в аквариума!

Заключение: Ако искате да се радвате дълги години на това хоби четете повече за основните правила в акваристиката. Не е трудно и освен това ще ви предпази от груби и фатални грешки. А.Б.

извор:http://aquariumbg.com/
Изображение

_________________
Изображение
камини - http://www.zidkam.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Zidkam


Камини,Барбекю,Пещи
http://zidkam.com/


stan