Талисман
ФОРУМ КАМИНИ • Виж темата - Металотърсач- схема


ФОРУМ КАМИНИ

форум за камини и нещата наоколо
Дата и час: Март 26th, 2019, 1:52 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часаstan

ars


Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Юли 27th, 2013, 4:51 pm 
Site Admin

Регистриран на: Ноември 4th, 2011, 8:45 pm
Мнения: 682
Принципът на действие на повечето металотърсачи се основава на сравняване на честотите на два трептящи кръга – един еталонен и втори с изменяща се честота в зависимост от търсения метален предмет. Съществуват няколко начина на сравнение на честоти на сигнали, като при металотърсачите най – широко разпространеният е методът на биенето (при смесване честотата на изходния сигнал е разлика от честотите на двата входни). При съвременните металотърсачи, за да се повиши чувствителността, се използва еталонен генератор с работна честота, 10 пъти по – висока от основната на втория трептящ кръг. По този начин се сравнява честотата на основния генератор с десетата хармонична на втория.
Принципната схема на металотърсача е показана на фиг. 1.

Изображение

Еталонният генератор е реализиран с двата логически елемента тип 3И-НЕ от интегралната схема DD2 (4023 – руски еквивалент К176ЛА9). Честотата му е стабилизирана, определя се от кварцовия резонатор ZQ1 и е 1 MHz.
Настроиваемият генератор е реализиран с първите два елемента DD1.1 и DD1.2 (интегрална схема 4011 = К176ЛА7). Неговият трептящ кръг е образуван от бобината L1, кондензаторите С2 и С3 и варикапа VD1. Той се настройва на основната честота 100 кHz с потенциометъра R2, чрез които се задава напрежението на варикапа VD1.
Kaто буферни усилватели на сигналите от двата генератора са използвани логическите елементи DD1.3 и DD2.3. Те се подават на смесителя DD1.4. Индикатор е високоомната телефонна слушалка BF1, а кондензаторът С10 шунтира високочестотните съставки в изхода на смесителя.


Изображение

Печатната платка за металотърсача е на фиг. 2а. Разположението на елементите върху обратната и страна е дадено на фиг. 2б, където е показано и свързването на външните елементи на металотърсача.
Металотърсачът се захранва с напрежение 9 V. Захранващото напрежение не е необходимо да бъде да бъде стабилизирано подходяща е миниатюрна батерия 9 V, тип „6F-22”. За буфериране на захранването са включени кондензаторите С8 и С9.

Изображение

Бобината L1 (фиг. 3), с която се изследва, трябва да се изработи много точно и внимателно. Тя се навива във венелидова тръба с външен диаметър 15 mm и вътрeшен диаметър 10 mm, огъната във форма на окръжност с диаметър 200 mm. Бобината съдържа 100 навивки от проводник ПЕЛ-0,27. След като е готова, бобината се

обвива с алуминиево фолио за електростатично екраниране (за премахване на влиянието на капацитета между бобината и земята). Трябва да се внимава краищата на бобината да се предпазят от електрически контакт с металното фолио, защото намотката ще се даде накъсо. За защита на алуминиевото фолио от механична повреда, бобината се обвива с изолационна бандажна лента. Диаметърът на бобината може да се направи и различен от посочения. Ако той е по – малък, чувствителността се увеличава, но повърхностният обхват намалява. При по – голям диаметър на бобината ефектът е обратен.
С металотърсача се работи, като той се постави в непосредствена близост до земята и с потенциометъра R2 генераторът се настройва така, че в телефонната слушалка не се чува звук. При движение на бобината непосредствено над повърхността на земята се търси мястото, където в слушалката се чува звук.

По твърдение на автора с металотърсача може да се открие медна монета с диаметър 20 mm и дебелина 1,5 mm на дълбочина 85 cm.Р. Скетерис
Млад Конструктор 1992/3/стр.4,5

още схеми от тука - http://www.pchelar-probvaisambg.com/sta ... spisak.htm

_________________
Изображение
камини - http://www.zidkam.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Zidkam


Камини,Барбекю,Пещи
http://zidkam.com/


stan