Талисман
ФОРУМ КАМИНИ • Виж темата - Топлоизолация и материали


ФОРУМ КАМИНИ

форум за камини и нещата наоколо
Дата и час: Март 20th, 2019, 11:55 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часаstan

ars


Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Ноември 21st, 2011, 6:39 am 
Читатели

Регистриран на: Ноември 6th, 2011, 7:37 am
Мнения: 38
Изображение Изображение


Всеки продукт който се използва за топлоизолиране се характеризира с коефициент на топлопроводност λ - ламбда . Той се измерва W/м. К° ( ват на метър по градус Келвин). Колкото по-малка е стойноста, толкова по-добър изолатор е материала.
Този параметър на изолацията зависи не само от нейното качество, но и от нейните размери.
Практически разликата между 3 см и 2 см изолация е 7%, а между 4 см и 2 см изолация – 13%. Тази разлика започва да става несъществена при дебелини от 10 см нагоре, което прави използването на такава изолация нерентабилно.
Сухият и неподвижен въздух с температура 100 C е най-добрият изолатор. Неговият коефициент за топлопроводност ламбда е 0,025 W/m.K.

Минерална вата
Топлопроводността на минералната вата е близка до тази на неподвижния въздух, като ламбдата ú варира от 0,030 W/m.K до 0,042 W/m.K.
Със своята сплетена структура, минералната вата е порест материал, задържащ въздуха, което я превръща в най-доброто изолационно средство. Тя поглъща шума и предлага акустичен комфорт в помещенията.
Каменна вата
Каменната вата се използва за топлоизолация на всички видове строителни конструкции, и се предлага на не високи цени.
Този изолационен материал се произвежда по специална технология, с помощта на която се разтопяват вулканични скали и други примеси на висока температура (около 1600 градуса ). От получената обща маса се изтегля нишка, която се третира с различни минерална масла, които подобряват качествата и.
Предлага се основно на плочи с различна дебелина или навита на ролки, като плочите могат бъдат твърди или полутвърди, с различна плътност и дебелина. Минералната вата на руло, която е и без допълнително покритие се препоръчва за изолация на места, където няма голям натиск като подпокривни конструкции, подова изолация където се поставя се под подовото покритие.
Каменна вата с плътност 30-50 кг/куб.м. намира най-често вътрешно приложение - над окачен растерен таван, таван от гипсокартон, преградна стена или предстенна обшивка, а по-високите плътности 120-180 кг/куб.м. се препоръчват се за полагане на фасадни конструкции, стени тип „сандвич” или за директен монтаж. Каменната вата е един от най ефективните изолационни материали, тъй като притежава изключително добри характеристики. По отношение на топлоизолационните си качества тя е ненадмината, тъй като коефициентът и на топлопроводимост е 0,029 - 0,040 W/m.K. Каменната вата не гние, устойчива е на химикали и наличие на микроорганизми и нещо, което е от много голямо значение - може да бъде рециклирана.
Изключително устойчива на атмосферни влияния, изолационната вата може да устои на температури от - 60 градуса до + 400 градуса, което я прави много подходяща за предпазване на жилищата от пожар.
Този много добър изолационен материал притежава и отлични шумоизолиращи качества, което го прави доста добро решение особено в големите панелни блокове и междуетажните пространства.

Експандиран пенополистирол (EPS)
EPS микропорест изкуствен органичен матриал, 95% от обема на който е въздух, затворен в сфери от решетката на полимера.EPS наричан стиропор предлага много добри топлоиозлационни качества при добра здравина, минимална деформативност, ограничена паропропускливост.
Недостатък на стиропора е качеството му да сублимира, т.е. губи от обема си с течение на времето. Разбира се досега не е известен случай залепен на фасадата да е изчезнал, но свойството е налице.

Екструдиран пенополистирол (XPS)
XPS се получава от пяна на същия полимер но при различна технология на оформяне на микропорите, която ги прави по-малки и най-важното, със затворена структура. Така се постига висока водо- и паронепропускливост, както и по-висока якост при същата плътност! XPS се използва предимно за топлоизолация на фундаменти и сутеренни стени, мокри помещения, индустриални подове.

коефициентите на топлопроводност
вода при 0°C - 0,56 W/m.К,
сух пясък - 0,33 W/m.К,
почва суха насипна - 0,4 W/m.К,
почва трамбована - 1,05 W/m.К,
неподвижен сух въздух – 0,025 W/m.К.
строителни материали:
Стоманобетон – 1,6 W/m.K
Плътни тухли – 0,56-0,7 W/m.K
Решетести тухли – 0,34-0,49 W/m.K
Тухли „четворки” – 0,33-0,43 W/m.K
Зидария от решетъчни тухли – 0,52 W/m.K.


Много хора считат, че въздуха в помещенията на сградата се обменя през ограждащите елементи - стени, бетонови плочи и т.н. При домакинство, в което отделяните водни пари са около 10 лтр. и ако предположим, че имаме външна стена с площ 100 m2 преминалото количество ще е около 4%.

Голяма част от останалото количество водни пари преминава през дограмите от некачествени рамки на прозорци, през не добра изолация на фугите между прозорците и стените, както и по естествен път чрез проветряване.
В помещенията на сградите съществува известно количество влага във въздуха, което се дължи на дишането на хората, готвене, мокри процеси. Тази влага заедно с въздуха преминава от място с по-висока, към място с по-ниска температура. Също така ако комбинация от два или повече газа се намира в две помещения, свързани по между си, то се осъществява обмен на молекули между газовете, докато концентрацията се изравни в двете пространства. Този процес се нарича дифузия /паропропускливост/. Дифузията през стените на сградата (често наричана “дишане”) се осъществява на този принцип -II-ри закон на термодинамиката.

Изображение

Изображение


Изображение


Появата на конденз е свързана с липсата на достатъчна изолация и вентилация! При определена температура, най-вече през зимата се създават условия за кондензиране на водните пари в определена зона по повърхността на преградата или стената
Начинът за предотвратяване образуването на конденз е температурата на ограждащия елемент да бъде по-висока от тази на точката на насищане. Това се постига чрез полагане на топлоизолация върху ограждащия елемент с определена нормативна дебелина – по възможност от външната страна. Също така избягване образуването на конденз става и с правилна вентилация на помещенията или отвеждане на водните пари извън него.

Някои основни моменти при полагане на изолация
Полагането на топлоизолацията от външната страна има предимства и недостатъци.
- Топлоизолацията изцяло опакова сградата и премахва всички възможни температурните мостове;
- Повишава повърхностната температура от вътрешната страна на стените, което води до по-висок комфорт на обитаване;
- Предпазва зидовете и конструкцията от външните климатични въздействия.
- Създава условия стените да работят при един постоянен температурно – влажностен режим, защото точката на замръзване е в зоната на топлоизолацията;
Главният недостатък е, че при високи сгради се оскъпява монтажа.
Основната операция е залепването на топлоизолационния материал към стените. Преди да се пристъпи към монтажа се отделя внимание на основата върху която ще се залепва изолацията. Тя трябва да е здрава и с добра носимост. Ако е необходимо се полага грунд или шприц за по-добър контакт.
По предписание на водещи фирми изолационната плоскост трябва да се залепи по ръбовете и точково в средната част, като с лепилото трябва да се осигури залепване на минимум 40 % от контактната повърхност.
При равни, сравнително гладки основи лепилния разтвор може да се положи по цялата топлоизолационна плоскост с назъбена шпакла.
Често контактната повърхност се изпълнява с много по – малко количество лепилен разтвор, което силно влошава връзката между изолацията и стената и при външно изпълнение на топлоизолацията може да стане причина за отлепването й. Заменянето на лепилото, предназначено за топлоизолационна система със такова предназначено за полагане на фаянс и теракот не е никак добра идея. Такова лепило няма необходимата лепливост и при резките климатични промени връзката с топлоизолационния материал се прекъсва.
След залепването на топлоизолацията тя се закрепва с подходящи дюбели към основата. Допълнителното закрепване с дюбели е задължително за полистиролните EPS-F плоскостите когато: общата тежест на лепилото, топлоизолационната плоскост и завършващото покритие е по – голямо от 30 кg/m2; основата е от бетон; и когато топлоизолацията се полага върху повърхности с нанесена мазилка.
Допълнителното закрепване с дюбели е задължително и при плоскости от минерална вата или корк.
За сгради до 50 m височина и скорост на вятъра до 135 km/h по площта на фасадата се слагат по 6 бр./m2, а в ръбовите области до 12 бр./m2 дюбели.
ЛИТЕРАТУРА
Колев К. Политика по енергийната ефективност в България. Материали от конференция по енергийна ефективност, 2004, София. ;imoti.net и др.източници.

още за топлоизлациите - http://building.dow.com/europe/bg/applications/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Април 29th, 2012, 4:25 am 
Site Admin

Регистриран на: Ноември 4th, 2011, 8:45 pm
Мнения: 682
Изображение


Изображение


Изображение

_________________
Изображение
камини - http://www.zidkam.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Май 16th, 2013, 11:14 am 
Site Admin

Регистриран на: Ноември 4th, 2011, 8:45 pm
Мнения: 682
Един готин калкулатор :hehehhe:

http://termocalculator.marisanbg.com/index.aspx

_________________
Изображение
камини - http://www.zidkam.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Zidkam


Камини,Барбекю,Пещи
http://zidkam.com/


stan