Талисман
ФОРУМ КАМИНИ • Виж темата - NTFS


ФОРУМ КАМИНИ

форум за камини и нещата наоколо
Дата и час: Март 20th, 2019, 11:00 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часаstan

ars


Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: NTFS
МнениеПубликувано на: Април 19th, 2013, 7:13 am 
Site Admin

Регистриран на: Ноември 4th, 2011, 8:45 pm
Мнения: 682
Какви са предимствата на FAT 32 ?Работи по-бързо и заема по-малко памет!

Какви са предимствата на NTFS ?Един руснак сполучливо ги описва с една дума : indestructible.
Без майтап , NTFS много трудно може да се скапе , въпреки че не е невъзможно.Правени са най-различни експерименти като са пускани най-различни оптимизатори на дискове , в най-неподходящия момент са натискали RESET , тия тестове са повтаряни много пъти но без резултат , NTFS си е бачкала без грешка.

Какво е NTFS и как работи?

NTFS се пoявява от HPFS , разработвана от IBM и Microsoft за проекта OS/2.Отначало се е ползвала с Windows NT 3.1. , като идеята е била да правят конкуренция на NetWare и Unix, затова NTFS е събрала всички достижения към тогавашния момент.

1.Работа с големи дискове.При NTFS размера на клъстера е 512 байта , което по принцип е оптимално , но този рамер може да бъде променян до 64К. Теоретично NTFS може да работи с дялове до 16 777 216 терабайта (засега теорията не се е потвърдила от практиката поради липсата на харддискове с такъв капацитет).

2.Устойчивост.В NTFS има две копия на аналога FAT ,по-точно оригинал и копие , тука те се казват MFT (Master File Table). За разлика от FAT MSDOS, MFT повече прилича на таблица с база данни.Ако оригинала на МFТ се повреди по някаква причина , например bad-sector , при следващото зареждане системата ползва копието и автоматично създава нов оригинал , като взема предвид повредения сектор и не пише върху него.

Освен това NTFS ползва следната система за транзакции когато записва файлове върху диска .

1. NTFS инициира процеса на запис , като едновременно с това съобщава на Log File Service да записва лог за действията

2. Данните за пишат в кеша под управлението на Cache Manager

3. Cache Manager праща данните на Virtual Memory Manager

4. Virtual Memory Manager праща данните на драйвъра на диска ( ако има RAID това става през Fault Tolerant Driver )

5. Драйвъра на диска ги праща на контролера , който ги записва в кеша или направо на диска

6. Ако операцията е минала без грешка лог-записа се изтрива

7. Ако е станала грешка записа на лога остава в таблицата за транзакции и при следващия достъп до диска Log File Service я намира и възстановява всичко както е било преди операцията
Такава система ви гарантира съхраняване на данните при копиране , преместване , промяна във файловете.Загуба е възможна само на тези изменения , които са настъпили точно когато е спрял да работи кеша или райд контролера и промените не са успели да се запишат на диска.

3.Защитеност . NTFS третира файловете като обекти.Всеки обект има свойства ( име , дата на създаване , на последна промяна , архивен статус ) и методи за работа - open, close, read и write.Ползвателите на файловете , включително и мрежовите, като се обърнат към съответния файл ( обект ) всъщност се обръщат към методите , а Security Reference Monitor определя юзъра какви права има върху обекта.Шифроването на файловете е допълнителен метод за защита.

4.Компресия на данните .NTFS позволява да се компресират отделни каталози и файлове , за разлика от DriveSpace , който компресира цели дискове.

5.Съвместимост с формата ISO Unicode. Unicode ползва 16bit за кодиране на всеки символ за разлика от ASCII , който ползва 8 bit .За юзърите това означава че могат да кръщават файловете на всякакъв език.

Някои неща обаче искат FAT/FAT32 , примерно - ако си забравите администраторската парола няма да можете да я делнете с някакъв софтуер , както ако е под FAT 32 , ако ползвате някои програми от сорта на Norton Ghost също има вероятност да искат дял , форматиран с FAT / FAT 32 , иначе няма да могат да пишат в/у него.

Същото нещо разказано като за малки деца :
Ако си представите диска като една къща с много предмети вътре а директориите като стаи в къщата , то тогава FAT таблицата е списъка с точното място на всичките предмети и в тая таблица се отбелязва промяната на мястото на всеки един предмет. При такова сравнение NTFS ще бъде 2 еднакви списъка , и преди да се нанесе промяна в единия списък ( от който пък автоматично се изкопира втория ) се пише едно малко листче .Ако в момента , в който нанасяте промяната в списъка той се скапе по някаква причина ще останете с резервния списък и малкото листче .Оригиналния списък се възстановява от резервното копие , а от малкото листче се добавя промяната в списъка и малкото листче се унищожава едва след като списъка е подновен успешно .Освен това в тоя списък е указано кой в коя стая има право да рови в къщата и точно какви права има върху предметите .

автор: # Member

_________________
Изображение
камини - http://www.zidkam.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Zidkam


Камини,Барбекю,Пещи
http://zidkam.com/


stan