Талисман
ФОРУМ КАМИНИ • Виж темата - Как се заварява с аргон


ФОРУМ КАМИНИ

форум за камини и нещата наоколо
Дата и час: Март 26th, 2019, 1:53 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часаstan

ars


Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Август 30th, 2012, 1:11 pm 
Site Admin

Регистриран на: Ноември 4th, 2011, 8:45 pm
Мнения: 682
http://www.millerwelds.com/resources/te ... setup.html
ВИГ-заваряването е електродъгов начин на заваряване с нетопим волфрамов електрод в защитна газова среда от инертен газ. Допълнителният материал може да се подава под формата на пръчка или тел
При ВИГ-заваряването дъгата гори между нетопящ се електрод и заварявания материал. Допълнителният материал се подава отделно. Мястото на заваряване се покрива със защитен газ.
Електрическата дъга може да възникне и да се запази стабилна, ако веригата електрод - заваряван материал е електропроводима. Към тази верига принадлежат електроните и йоните.
За запалването на дъгата електродът трябва да се доближи (допре) до заварявания материал. От тока на късо съединение се изпарява определено количество метал и при оттеглянето на електрода електроните могат да се отделят от електрода и веригата електрод - заваряван материал става електрически проводима. Недостатък е това, че частички от волфрамовия електрод могат да попаднат в заваръчната вана. Най-често прилаганият начин за възбуждане на дъгата е високочестотния.
Импулсите с напрежение над 1000 V и продължителност от около 2 микросекунди йонизират промеждутъка между електрода и заварявания материал и осигуряват възбуждане на дъгата без допиране (при включен заваръчен токоизточник). За защита на заваръчния токоизточник са необходими прдпазни мерки, като например включване във веригата на високочестотни дросели. Също така при измерванията трябва да се включат (вградят) предпазни превключватели, които да отделят измерителните уреди от високочестотните импулси, без да изкривяват (изопачават) резултатите от измерването. Когато дъгата се възбуди, при заваряване с постояннотоков източник се изключва запалването.
Особености при заваряване на алуминий и магнезий
Тези материали, както и някои бронзи, на въздух образуват много бързо здраво захванат, плътен, труднотопим окисен филм.
Този окисен филм при алуминия има точка на топене над 2000 0С, докато алуминият като метал се топи при 660 0С.
Ако този филм не се отстрани преди заваряване, алуминият може само да се стопи, като окисната коричка задържа двете вани поотделно и пречи да се слеят, така че не е възможно свързване (съединяване) на заваряваните части.
Ако окисният филм се отстрани малко преди заваряване, при високата температура на заваряване и наличието в защитния газ дори на следи от кислород веднага се образува нов филм. Окисният филм е най-добре да се отстрани по време на заваряване.
Това е възможно, ако волфрамовият електрод е свързан с положителния полюс. Газовите йони се ускоряват в дъгата и падат с голяма скорост върху повърхността на заварявания детайл. Възниква един вид пясъкоструен ефект, който разрушава окисната коричка. Свързването на електрода с положителния полюс няма смисъл поради ниските максимално допустими стойности на заваръчния ток. Поради това се избира променлив ток. Кратковременното свързване на електрода с положителния полюс е напълно достатъчно за почистване на ламарината. При електронно-управляемите токоизточници широчината на положителната полувълна може да се променя безстепенно, за да се постигне възможно най-добро почистващо действие. С това електродът се разтоварва термично и се подобрява провара на заварявания детайл. Заваръчната дъга загасва при променлив ток при всяко преминаване през нулата (100 пъти при 50 Hz променлив ток и до 2000 пъти при електронно управлявани токоизточници с вариращо настройване на честотата.
Горната част на заваръчния шев е защитена от окисляване с помощта на излизащия от горелката защитен газ. Страната от корена на шева трябва също да бъде защитена с аргон или формиращ газ.

_________________
Изображение
камини - http://www.zidkam.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Zidkam


Камини,Барбекю,Пещи
http://zidkam.com/


stan