Изграждане на битова пещ

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Пещите обикновенно се изграждат върху фундамент, така че да достигнат нивото на кухнеските плотове. Дъното на самата пещ, както и стените се зидат от огнеупорни тухли.Под дъното се прави пясъчна възглавница, която акумулира топлината и я отдава заедно със стените бавно по време на печенето.

Пясъкът е добре да се трамбова хубаво за да не се получи слягане при изсъхването, и да остане въздух между него и дъното.Някой дори слагат готварска или морска сол, за да се избегне отглеждането на мухъл.

Стените се зидат във формата на кръг, правоъгълник или подковообразно с цел ястието което се пече да е на еднакво растояние от тях. Цялата конструкция се залива със огнеупорен бетон без да се слага арматура, тъй като тухлите се засводяват и се укрепват достатъчно със раствора между тях. Най отгоре се завиват с алуминиево фолио и топлоизолация която се уплътнява добре. Димът от горенето при този вид пещи излиза през сводестия отвор опред и отива към комина.Вратичката се изработва от достатъчно дебела ламарина със топлоизолация.

Печенето става след добре загряване на пеща. Момента се познава добре по изгарянето на саждите по стените. Изваждат се жарта, и се слага тавата с ястието. Вратичката се уплътнява със мокри парцали и се затваря добре.Времето зависи от големината на пеща и количеството на ястието, обикновенно заедно със затоплянето варира от 2-3 до 5-6 часа.

Ето и практическа скица на  свободно стояща пещ с комин

пещ, фурна


А това е скица на пещ за пици с непрекъснато използване

пещ
камини zidkam >>