Съвети за изграждане на камини с метални камери

 

конструкция за каминаКамините с метални камери обичайно представляват конструкция от фундамент,
гипскартон или гипсфазер, топлоизолация и облицовки.
Самата метална камера се поставя, укрепва и нивелира добре върху здрав фундамент.
Някой камери имат крачета с болтове с които това става много лесно.

Следващата стъпка е да се заусти камината с метелен димоотвод към комина.Това става като се спазва правилото да не се допускат рязки скосявания или хоризонтални участъци, тъй като товавлошава тягата и се събират сажди.
За хващане към гърлото на камерата, се използват високотемпературен херметик и/или скоби.

Заустването към комина на теория става със специален фланец който се монтира на стената или таванната бетона плоча.Във 90% от случаите това не се прави заради не добре изпълнени коминни отвори,тръбата се зауства директно като се уплътнява с мазилка от огнеупорен материал или просто парчета топлоизолация.При монтажа на камерата, задължително зад нея се оставя минимум 10-12 см въздух до стената. Около камерата и във конструкцията на гипскартона, се монтира 3см каменна вата с алуминиево фолио.

монтаж каминаМежду камерата и ватата отстрани, задължително се оставя минимум 5 см за да може нагретия въздух от металното тяло да циркулира. Изобщо на вентилацията се обръща голямо внимание  в противен случай се намалява КПД-то на камината а и  често се случва прегряване на конструкцията именно поради подценяване на този фактор .Всички видими части на конструкцията отвътре се изолират с топлоизлолация от каменнта вата, за да не предават топлина .Тя се изработва със стандартни профили за гипскартон.За да се осигури добра циркулация на обема затворен с конструкцията, се оставят отвори в долната и горната част на тялото на камината, със достатъчно голяма площ . В някой случаи се налага да се изгради допълнитено таванче, което също се вентилира със отвори.
Около вратичката на камерата се оставя разтояние 0.5-1 см отстрани, и 2-3 см. отгоре за да може да влиза хладен въздух и да се предотврати нагряването на колонките и щурца. Някой камери имат предвиден дистанционен борд или мрежа през които влиза въздух,  който не позволява да се вижда вътрешноста на конструкцията.
След затварянето на гипскартона, се прави пробно палене минимум 1-2 часа за да обгорят металната камера и димоотвода, което в някой случаи е доста драматично. Въпреки това, след първите няколко паления ще има все още
миризма която с времето изчезва. При този тип камини също е необходимо да се подведе свеж въздух за горене, като диаметъра на въздуховода е необходимо да е минимум 100кв.см. Производителите на камини CHAZELLES препоръчват сечението на въздуховода за свеж въздух да е 1/4 от сечението на комина но не по малко от 200 кв.см

Оформянето на гипскартона е стандартно със ъгли и шпакловка. Облицовките се монтират с монтажни лепила, които позволяват известно движение породено от нагряването им. Тези които са директно над огнището е добре да се направят със "сух монтаж".

камини камини zidkam >>